Hetsätningsstörning

Hetsätningsstörning (binge eating disorder, BED) är en restdiagnos i kategorin ätstörningar. Forskare har kommit fram till att grunden till BED är BN (bulimia nervosa). De två ätstörningarna är ganska lika, där personen äter betydligt större föda än normalt och upplever även att den förlorat kontroll över sitt ätande. Men skillnaden mellan BED och BN är att hetsätningsepisoderna vid BED inte följs t.ex. fasta, missbruk av laxermedel, urindrivande medel, självframkallad kräkning och överdrivet sportande.

Personer med BED är överviktiga eller har fetma. man är starkt missnöjd med sin vikt/figur, man har låg självkänsla och flera psykologiska faktorer som leder till onda cirklar som t.ex. mellan överätning/hetsätning som tillsammans med ofrånkomliga biologiska mekanismer bevarar störning.

De diagnostiska kännetecknen för BED är följande två sätt: en återkommande period där man hetsäter t.ex. under två timmar äter personen en stor mängd mat jämfört med vad dem flesta personerna skulle äta under samma tidsgång och omständigt. Den andra är, att personen har förlorat kontrollen över sitt ätande, man kan inte sluta äta eller begränsa sitt ätande.

Hetsätningsperioden kan förknippas med tre, eller fler av följande:

  • Äter mycket snabbare än vanligt.
  • Äter till man känner sig obehagligt mätt.
  • Äter stora mängder mat när man inte känner sig fysiskt hungrig.
  • Äter ensam därför att man skäms för hur mycket man äter.
  • Man känner sig äcklig, nere och får skuldkänslor över sitt överätande.
  • Man är bekymrad och upplever en olycklig känsla p.g.a. hetsätningen.

Hetsätningen förekommer i genomsnitt minst 2 dagar i veckan under 6 månader. Man relaterar inte hetsätning till regelbunden kräkning, fasta, överdriven motion och inträffar inte bara heller enbart under förloppet av anorexia nervosa eller bulimi nervosa.

KBT i grupp har visat mycket goda resultat för BED. Behandlingen bygger på normalisering av ätvanor och i likhet med behandlingen för BN arbetar man för att kartlägga faktorer som bevarar störningen för att komma åt förändringar som syfte att friskna till. Det finns även interpersonell terapi som i studier har visat bra resultat vid behandling av BED. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0